Werken aan je hersenen

Werken aan je hersenen

Werken aan je hersenen

Werken aan je hersenen

Elke dag maak ik een paar ommetjes. Een paar keer een rondje wandelen. Meestal zo’n twintig minuten, soms wat langer. Dat ik dit doe heb ik niet van mijzelf. Door de corona-pandemie zijn er allerlei initiatieven ontwikkeld om de negatieve gevolgen daarvan te ondervangen. Mensen waren meer thuis, hadden minder beweging en dat soort dingen. Een van die initiatieven was het ‘Ommetje’ van de Hersenstichting. Een appje op je telefoon die bijhoudt waar en hoeveel je wandelt. En soms een berichtje geeft dat het tijd wordt om weer eens een ommetje te gaan maken.

Het ommetje is er niet voor niets. Beweging in de buitenlucht is goed voor de mens, voor lichaam en hersenen. Zoals er zo veel zaken zijn die goed zijn voor de mens: gezonde voeding, sociale contacten en prikkelingen die de hersenen stimuleren. Nieuwe ervaringen opdoen, ideeën doordenken, puzzelen en dat soort zaken trainen de hersenen en houden ze gezond. Zeggen ze. Of het zo is kan ik zelf moeilijk bewijzen, maar ik vertrouw hierbij op de ervaringen van anderen en de resultaten van onderzoeken.

Het is dus goed om geregeld wat nieuws aan je hersenen te voeren. Daarbij denk ik regelmatig aan situaties waarbij mensen iets totaal anders voorgeschoteld krijgen dan ze gewend waren. Zo’n corona-pandemie is zoiets. Allemaal nieuwe omgangsvormen om zelf en anderen gezond te houden.

Aan het begin van het nieuwe schooljaar, waarmee meestal ook het nieuwe vergaderseizoen weer begint, mogen wij verdergaan met dat nieuwe. Corona is minder dreigend aanwezig, maar zal waarschijnlijk lang onder ons blijven. Wat heeft dat voor gevolgen nu tijdelijke maatregelen wel eens lang kunnen gaan duren? Hoe kunnen wij er met onze hersenen een beeld bij vormen en er werk van maken? In de lezingen van de zondagen komen we mensen tegen in de omgeving van Jezus die geconfronteerd worden met situaties die ze niet gewend zijn. Jezus die regels op een totaal andere wijze interpreteert en Jezus die mensen geneest. Dat maakt indruk. En hoe verandert dat de omstanders? Waarschijnlijk enorm. Voor Petrus is het duidelijk: Jezus is de Zoon van God. Maar ook voor Petrus is het gemakkelijk om dat te zeggen dan om de consequenties daarvan te aanvaarden. Als Jezus aangeeft dat Hij daarom moet sterven, kan Petrus dat niet bevatten. Je hersenen moet goed getraind zijn om dat wel te kunnen. Laten wij bezig blijven om onze hersens gezond te houden. Ik blijf mijn wel ommetje lopen.

Diaken Theo Reuling ofs

« september 2021 » loading...
M D W D V Z Z
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
di 21

Beek

21 september - 09:00
wo 22

‘s-Heerenberg

22 september - 19:00
do 23

Didam

23 september - 09:00
do 23

Zeddam

23 september - 19:00
vr 24

Wehl

24 september - 09:30
Mogelijk ook interessant:
Parochie H. Gabriël