Bezinning

Heeft het met mijn geloof te maken?

Na alle verhalen over wat er allemaal mis is met de kerk en de breed uitgemeten verhalen over machtsmisbruik op welke manier dan ook ,is er het bericht dat nu meer dan de helft van Nederland niet (meer) religieus is.

Natuurlijk wordt het breed uitgemeten dat christenen de kerk niet meer van binnen zien, dat Moslims de moskee vaker voorbij lopen, dat praktiserende joden nog maar met een kaarsje te vinden zijn. Alles naar aanleiding van cijfers van een of ander onderzoeksbureau.

Is die conclusie juist? Meet je religieus-zijn af van kille cijfers over Godshuizen die gesloten worden of aan kerkbezoek of aan de inkomsten uit collectes of acties?

Welke vragen stel je, en wat doe je dan met de antwoorden?

Of moet je eens kijken naar de samenleving van nu, andere vragen stellen en pas dan een conclusie trekken?

Ik vind mensen boeiend, waar ze warm voor lopen en hoe ze opkomen voor anderen. Immers zeg mij, vraagt de apostel Jacobus in zijn brief, dat je gelooft als je geen daden kunt laten zien. Van waaruit zet jij je in voor de mens in nood, wie is jouw grote voorbeeld of misschien wel idool? Of  is jouw houding ikke, ikke, ikke en de rest kan…..

De inzet op verschillende terreinen van het leven is groot. Mantelzorgers staan bijna dag en nacht klaar, immers je laat iemand niet stikken. Vrijwilligers in het hospice zorgen met hart en ziel voor  mensen in de laatste fase van hun leven. Dan laten we voedsel- en kledingbank, schuldhulpmaatjes onbesproken. Dus die cijfers, doemdenkers en bankzitters varen er wel bij, geïnspireerde mensen komen in beweging. Zullen hoe dan ook gewoon door blijven bouwen aan een liefdevolle en rechtvaardige samenleving?

Mooie dag vandaag en groeten

Pastor Ben Aarsen