Parochie H. Gabriël

Bezinning

 

Vakantietijd

 

Niet de eerste keer dat het pastorale stukje rond deze tijd over vakantie gaat. De scholen hebben vakantie, examens zijn achter de rug, de bouwvakvakantie is aanstaande en vele zomeractiviteiten zijn gepland. Het weer is er ook al enige tijd naar om in vakantiestemming te raken. Het is al lang warm en vooral ook droog.

 

Vakantie staat bekend als de periode om even tot rust te komen en je te bezinnen. Dat zal niet iedereen lukken, want soms ben je nog drukker dan in de gewone tijd van het jaar. Maar je doet wel andere dingen en ook je gedachten worden nog wel eens een andere kant op gedwongen.

 

Ik heb intussen mijn vakantie er al op zitten. Een kleine twee weken er op uit geweest om even wat afstand te nemen van de werkdrukte. Zo heb ik dat het afgelopen half jaar wel ervaren. Druk. Daarom was het goed om even de dingen te doen die mijzelf en mijn vrouw goed doen: wandelen, wat mooie plekjes bezoeken en rustig genieten van het goede der aarde. Wat ik meestal ook veel doe in die periode is lezen.

 

Ik heb in mijn vakantie het boek ‘Ochtend in Jenin’ van Susan Abulhawa gelezen. Ik hoorde vlak voor mijn vakantie dat iemand erg getroffen werd door dit boek en daarom heb ik het meegenomen. En ik moet toegeven: die persoon had gelijk. Een boek wat je raakt. Het gaat over de Palestijns-Israëlische kwestie over de periode 1948-2003, verteld vanuit een geromantiseerde Palestijnse familiegeschiedenis maar gebaseerd op historische feiten. Nog nooit zoveel ellende bij elkaar geschreven gezien. Maar ook nog nooit, ondanks die ellende, zoveel hoop en verbondenheid tussen mensen overeind zien blijven. Het boek heeft mijn kijk in deze kwestie bijgestuurd, en tegelijkertijd ook duidelijker gemaakt dat vrede hierin nog moeilijker bereikt kan worden dan ik dacht.

 

Wat mij achteraf misschien nog wel het meest getroffen heeft is dat dit alles speelt op de grond waar Jezus ook gelopen heeft. De plekken waar Hij over vrede sprak en mensen daadwerkelijk de ogen opende voor die vrede, juist daar speelt iets onverkwikkelijks rond het Joodse volk. Niet alleen rond het Joodse volk, maar vooral ook rond de bron van mijn geloof. Termen als ‘het beloofde land’ en ‘Jeruzalem, de stad van vrede’ zijn voor mij anders ingekleurd. En dat allemaal door een boek te lezen in de vakantie.

 

Laat de vakantie een periode zijn waarin naar voren mag komen wat belangrijk is in jouw leven. Dat wens ik iedereen toe. Bij mij is het in ieder geval wel gebeurd.

 

Mede namens mijn collega’s: een goede vakantietijd.

 

Vrede en alle goeds

Diaken Theo Reuling ofs

 

 

 

 

 

<< terug naar vorige pagina