Bezinning

Maria

Deze maand mocht ik beginnen met de vieringen met onze senior-parochianen in Oldeshove en Meulenvelden.

Meimaand, dus liggen de stencils met  Marialiederen klaar. Ja ook heel oude liederen die ik niet ken uit mijn jeugd.

Maar de senioren zingen ze van harte en uit volle borst mee.

De bijzondere betekenis van Maria in hun (en mijn) geloofsleven hoor je in de gesprekjes later. Bijna iedereen heeft wel een Mariabeeld in huis of draagt een bijzondere medaille bij zich. “Je hoeft niet ingewikkeld te doen bij Maria” vertrouwde iemand mij toe. “Ze is er gewoon en ik hoef niet eens te zeggen waarvoor ik dat kaarsje bij haar opsteek”. Ik denk dat het juist daarin ook zit. Maria, mens, vrouw van nabijheid en eenvoud, bij haar zijn jouw gedachten veilig, zij zal zeker een meebidder en voorspreekster voor je zijn. Voor mij persoonlijk ook heel herkenbaar.

Ik begin de dag met het opsteken van een kaarsje bij de icoon van Maria bij mij in de hal. Vaak ook zonder woorden, of alleen maar met dat ene zinnetje: “Maria wees bij iedereen die ik vandaag ontmoet”. Maar gelukkig zijn er ook mensen die mij rechtstreeks vragen om voor hen te bidden of aan hen te denken. Maria midden in het leven van 2018.

Zo zijn we voor deze meimaand met de werkgroep Mariavieringen ook aan slag gegaan voor de vijf vieringen van deze maand. Ja, na tien jaar worden we bedreven in die vieringen. Maar het kost steeds meer tijd, niet omdat het zo moeilijk is, maar wel omdat we juist in de werkgroep zo vertrouwd met elkaar zijn, dat we onze diepste gedachten en gevoelens durven uit te spreken. Dat zijn pareltjes in het samen kerk-zijn. Dienstbaar aan onze mede-parochianen, dienstbaar aan elkaar.

Mag het even nu, een pluim voor die werkgroep geven, ja namens u.

Door de toenemende deelname van u laat u ook zien en horen dat u hun werk waardeert.

Pastor Ben Aarsen