Naar de kerk gaan… wat heb je daar (nog) aan?    Of? 

De laatste jaren  zit ik als priester steeds vaker “als gewone kerkganger” in de kerk. 
En dat doet mij goed. Juist als ik geen taak of functie heb, hoef ik mij ook niet druk te maken of alles goed gaat,. Dan kan ik gewoon “er bij “zijn. En ik beleef dat als heel kostbaar.  IK dacht:  Kan ik een beetje onder woorden brengen  waar dat voor mij in  zit? En wat mij daarbij helpt? Want veel mensen kunnen nog weinig met  een kerkdienst.

Om te beginnen: Ik voel mij in  de kerk geen ”kijker”, zoals bij een televisie programma. Ik voel mij “deelnemer” aan een gebeuren  dat iets  met mij doet. Bovendien: als ik naar de kerk ga, draag  ik  al  iets van geloof: in mij mee .  Heel kort

Ik geloof dat we in deze wereld omringd worden  door de Geest van God;
dat er als het ware een roepende belovende stem van God over de wereld gaat,
een stem die ooit Abraham riep om op weg te gaan; die Mozes als het ware toefluisterde “ik heb de ellende van mijn volk gezien, sta op, ga op weg; Ik zal er zijn.” Een God die helemaal in Jezus leefde;  en Hij trok liefdevol rond als een goede Herder… Hij werd er om vermoord, maar Hij en de H. Geest leven;  en steeds weer worden mensen er door geraakt.   Ze noemen zich “kerk”   “ecclesia Christi”  , letterlijk “samengeroepen door de Heer”. 

Welnu, als de kerkklok ons samenroept,  klinkt voor mij iets van het bovenstaande. En in een viering  word ik daar weer meer in opgenomen. 

Natuurlijk heb ik het voordeel dat veel woorden en tekens voor mij een rijke betekenis hebben. Maar ook als er stukjes in zitten waar ik nu niets mee kan, laat ik dat rusten. Het kan zomaar zijn, dat ze mij in andere omstandigheden treffen en bemoedigen. Voor mij begint het met  “open zijn”  voor wat in een viering  naar mij  toe komt.

Open…  dat ben je met ogen en oren, met je verstand. En in de liturgie is ook heel  je lijf er bij betrokken.. Je staat, zit, knielt, buigt, loopt, maakt een gebaar,. Ademt, ruikt een geur, je . spreekt, zingt.. Overbodig gedoe? Nou, heel  wat mensen doen aan yoga of zen:  En dat  begint met : rustig ademen,  een bepaalde houding aannemen.. Dat alleen al kan helpen dat iets bij je naar boven komt  en in je binnen kan komen.  

Een paar  voorbeelden bij een viering ( die onze voorouders vroeger altijd gebruikten)

 • Als je de kerk binnengaat, kun je  even bewust stilstaan.. : ik ga deze bijzondere ruimte binnen;.
  je maak een kruis ( eventueel met wijwater)  want het verbindt je hier met… 
  Wanneer je dat bewust  doet, loop je meteen al anders  naar voren…
 • Een kniebuiging,  het “hoeft” allemaal niet, maar je drukt uit:  hier ben ik omgeven door een “Geheim”  groter is dan ik
 • Er zijn momenten dat je “er goed voor gaat zitten”. Attent luisterend   of .. biddend…   
 • Momenten dat je  bewust gaat staan.. , ja  “daar stá ik voor”.. of  “dat is zó kostbaar””.
 • ….Er klinkt een lied.. en misschien niet zo jouw smaak.. maar als je naar de tekst kijkt, zit er vast een werkwoord in, waar je iets mee hebt, ..dat iets in je oproept  ..   .. laat dat gebeuren..
 • Voor het woord van Jezus, het evangelie,  gaan we staan.  Vanouds kun je daarbij ook een kruisje  maken, op voorhoofd mond en hart.  Moge ik die woorden in mijn hoofd verstaan , moge ik er straks ook over kunnen praten, mogen deze woorden iets in beweging brengen in mijn hart  en mijn handen..
 • … Bij de communie  ontvang je met open handen.. Het meest kostbare in heel je leven kun je niet zelf “pakken” of “grijpen” maar “ontvang”  je..
  Zulke gebaren  helpen mij om actief deel te nemen, er bij te blijven  en het waardevolle te beleven
 • Wat ook helpt is dat je thuis even de tijd neemt  te zien waar het evangelie over gaat. Op internet zijn hulpmiddelen , Soms zelfs met een gebed en gerichte hulp vragen Bijvoorbeeld  https://www.gewijderuimte.org/daily-prayer

Harry Hendriksen Em.pr.

Mogelijk ook interessant voor u:
vr 02

Wehl

2 december - 09:00
vr 02

‘s-Heerenberg

2 december - 18:30
za 03

Wehl

3 december - 19:00
zo 04

Zeddam

4 december - 09:30
zo 04

Didam

4 december - 09:30

Kerkberichten

In deze periode is pastorale nabijheid van groot belang. Hierover berichten wij via de kerkberichten in de lokale weekbladen, deze…

Lees verder »
Parochie H. Gabriël