Wat heb je nodig?

Vakantie. In die periode bevinden we ons nu. De scholen hebben vakantie en veel parochianen ook. Altijd een wat stillere periode in de parochie.

Dit jaar zeker. De corona-maatregelen maken deze maanden heel anders dan we ons een half jaar geleden hadden voorgesteld. Zomeractiviteiten zijn er meest niet. Vakantieplannen vielen in het water, het vakantiedoel ligt nu vaak veel dichter bij huis. Oppassen met alle risico’s, handen ontsmetten, wel of geen mondkapjes. Soms voelt het niet eens als vakantie. Wat heb je nodig om dat gevoel te krijgen? Moet je daarvoor ver op reis gaan? Is mooi weer daarvoor al voldoende of genieten op een onbekend terrasje een paar dorpen verder?

In de weekendliturgie horen we in deze periode de evangelist Matteüs weergeven wat Jezus vindt dat wij nodig hebben. Wij horen dat in de gelijkenissen die Jezus vertelt over het rijk van God. Dat gaat over hoop en vooruitzicht in het leven. Wij zien dat in de broodvermenigvuldiging. Dat gaat over lichamelijk voedsel, wat beeld staat voor geestelijk voedsel. Met dat wat er werkelijk toe doet zowel lichamelijk als geestelijk verzadigd worden. Wij horen dat ook in het vertrouwen dat Jezus aan Petrus geeft om te geloven. Te geloven in wat groter is dan jou en daar kracht en inspiratie aan ontlenen. Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik verwacht alles wat Jezus mij aanreikt nodig te hebben in mijn leven.

Geloof kun je niet kopen, geloof kun je niet oefenen. Geloof is een van de deugden die, net als hoop en liefde, jou gratis gegeven zijn. Gratis wil zeggen uit genade. Er bestaat geen talent voor liefde, liefde word je gegeven. Je kunt hoop niet kopen, hoop word je geboden. En je kunt niet leren geloven, geloof ontvang je. Je kunt wel enigszins leren begrijpen waar het in het geloof om gaat, maar het geloven zelf gaat aan dat begrijpen vooraf. Het enige wat je kunt en moet doen is: er zijn als het je wordt geboden. Dat openstaan, dat oefenen in ‘er zijn’, is misschien iets voor de stille momenten, voor de liturgie, voor de vakantie. Want dat heb je nodig.

Diaken Theo Reuling ofs

Mogelijk ook interessant voor u:
za 26

Didam

26 september - 17:30
za 26

’s-Heerenberg

26 september - 19:00
zo 27

Didam

27 september - 10:00
di 29

Beek

29 september - 09:00
wo 30

‘s-Heerenberg

30 september - 19:00

Kerkberichten week 40

In deze periode is pastorale nabijheid van groot belang. Hierover berichten wij via de kerkberichten in de lokale weekbladen, deze…

Lees verder »

Kerkberichten week 39

In deze periode is pastorale nabijheid van groot belang. Hierover berichten wij via de kerkberichten in de lokale weekbladen, deze…

Lees verder »
Parochie H. Gabriël