Brenger van Goed Nieuws

De eerste maanden van het jaar liggen weer achter ons. En als je goed nadenkt weet je dat we over 9 maanden Kerstmis vieren. Maar deze maand komen we dan eerst terecht bij twee bijzondere mensen die een belangrijke rol in Jezus leven spelen. De boodschap van de engel Gabriël aan Maria roept bij haar veel vragen op. En menselijker wijs is het antwoord niet te vinden.

Ik kan me voorstellen dat Maria ook geworsteld heeft met de vraag hoe het aan haar geliefde, Jozef, te vertellen. Het zal een schok voor hem zijn. Maar het is de engel die haar gerust stelt. Het geloof en vertrouwen van Maria geeft moed, het stelt haar gerust. Gods oog is op Maria gevallen en die God zal woorden ingeven hoe met elkaar er straks ook te zijn voor het te verwachten Kind. Haar antwoord is dan ook volmondig “ja”aan de engel. “Mij geschiede naar uw woord’.

Jozef heeft er toch slapeloze nachten van. Een eerlijke, rechtschapen man, die niemand te kort wil doen en niet in opspraak wil komen. En hij wil zeker zijn grote liefde niet in opspraak brengen. Veel gepeins bij hem, wikken en wegen. En dan die droom met het woord van de engel. Een goddelijk bericht neemt bij hem alle onrust weg. Wat er ook gebeuren zal in de komende jaren. Jozef zal er zijn voor zijn zoon. Hij zal het beste geven zodat de jongen terug kan vallen op een goed en warm nest.

Voor Maria en Jozef geldt dus dat de engel Gabriël brenger van goed nieuws is. Die engel is de beschermheilige van onze parochie. Zien wij als mensen van Gabriël ook mensen zoals Maria en Jozef om ons heen? Mensen die worstelen met wat hen overkomt, of geen raad weten met de situatie waarin ze verzeild zijn?

Dan kunnen we misschien het geduld opbrengen om als een engel naar hen te luisteren en met goddelijk geduld een bemoedigend woord te spreken.

Ik hoop dat velen deze maand de ouders van Jezus willen gedenken en vieren. We doen dat ’s avonds om 19.00 uur in de Mariakerk in Didam.

19 maart H, Jozef, bruidegom van de H.Maagd

25 maart Aankondiging van de Heer (Maria Boodschap)

Pastor Ben Aarsen

Mogelijk ook interessant voor u:
wo 01
do 02