Een offertje brengen

“Wie zijn kruis niet opneemt en Mij volgt, is Mij niet waardig”, hoorden we Jezus zeggen afgelopen zondag. Jezus volgen is best een flinke stap. Dat betekent een keuze maken waarmee je waarschijnlijk niet de gemakkelijkste weg in je leven volgt. Los van Jezus is dat vaak al moeilijk. Welke keuze maak je als het tijd van je gaat vragen, of geld, een andere woonplaats, mensen loslaten die jou dierbaar zijn? Hoe eenvoudig is het om dan de gemakkelijkste weg te kiezen die het minst jouw leven beïnvloedt? Dat gebeurt vaak en dat lijkt soms heel logisch.

Maar welke keuzes maken mensen als het er echt op aan komt? Rond ziekte blijken materiële zaken vaak niet meer van belang. Als een dierbaar mens in de knel komt worden vaak kosten noch moeite gespaard om te helpen. Als er iets gebeurt wat jou diep in het hart raakt, dan komt er actie waarbij geen barricade te hoog is. In de afgelopen maanden van de corona-crisis hebben we veel van dit soort voorbeelden gezien. Van mensen die drastisch het roer omgooiden of mensen die zich hebben ingezet op een manier die ze nooit van zichzelf gedacht hadden. Het is bij dit soort momenten waar Jezus op aansluit. Momenten waarop de mens diep geraakt wordt.

Jezus werkt het praktisch uit in enkele voorbeelden van onderdak verlenen, deugdzaam zijn, de naaste in nood helpen. Wat het van je vraagt om dat te doen is het kruis waar Jezus over spreekt. Het vraagt soms om jouw levensrichting wat bij te sturen, soms wat van jouw tijd, jouw talenten, jouw vermogen. Een mooi oud begrip dat we ervoor hebben is: een offertje brengen. Maar wel een die je tot volgeling van Jezus maakt.

Laten wij bidden:

God, U die mensen steeds weer beweegt,
laat mij zien met Uw ogen
opdat ik zal weten dat ik nodig ben.
Laat mij in de ander U ontdekken
opdat mijn leven zich steeds maar U zal richten.
Laat mij zo volgen in het spoor van Uw Zoon,
zo wil ik bidden met de woorden die Hij ons gaf:
Onze Vader……

 Diaken Theo Reuling ofs

Mogelijk ook interessant voor u:
zo 05

Zeddam

5 juli - 09:30
zo 05

Didam

5 juli - 09:30
di 07

Beek

7 juli - 09:00
di 07

Wehl – Oldershove

7 juli - 16:00
wo 08

Nieuw-Dijk

8 juli - 09:00
wo 08

‘s-Heerenberg

8 juli - 19:00
Parochie H. Gabriël