In het goede ritme komen

Ik hoor het de laatste dagen veel zeggen: “Gelukkig weer een gewone week. De feestdagen zijn voorbij.” Dan realiseer je misschien ook dat je de draad weer op moet of kunt pakken. Maar het is dit jaar zo anders dan vorig jaar, immers corona ligt nog steeds op de loer, we kunnen of mogen om onze eigen bestwil veel niet. En je gaat niet onbevangen zomaar even ergens op de koffie. Bij alles wat je doet denk je eerst na, althans ik.

Zeker als je in een kwetsbare groep zit kijk je wel uit. Dus is het leven een stuk stiller en saaier geworden. Daar kun je over gaan piekeren of over klagen, maar dat maakt het allemaal niet anders. Wat me wel helpt is proberen dingen te ontdekken die er elke dag zijn of blijven. Natuurlijk is dat de krant en eten en drinken, maar wat me ook helpt is heel bewust met de stille momenten om te gaan.

Op vaste tijd op de middag ga ik even aan mijn bureau zitten om ”niks” te doen. Ik denk even aan mensen die ik niet vergeten mag of wil. Mensen die op de een of andere manier ook met de stilte of saaiheid moeten leven, of die verdriet hebben omdat nu het verlies van een dierbaar iemand keihard binnenkomt. In die stilte die ik ervaar komt er ook ruimte om de bijbel open te slaan en een verhaal te lezen of een psalm te bidden.

In het verhaal van de Doop van Jezus lees ik dat de hemel opengaat en een stem klinkt. De Stem van God: “Dit is mijn Zoon, luistert naar Hem.” Ergens hoop ik dat die stem van God naar mij roept: “Jij bent mijn kind.”

Ik wens ons allen toe dat we in het ritme van de dag en de tijd, de stem van God kunnen horen die jou en mij zegt “Jij ben mijn kind”. Als we ons dat bewust zijn dan kan het niet anders dan dat we ook de stille en saaie dagen doorkomen.

In die zin wens ik u en jou een gezegend 2021.

Pastor Ben Aarsen

Parochie H. Gabriël