Praktische informatie over dopen

Wanneer zijn de doopvieringen?

Met enige regelmaat wordt er in de kerken van onze parochie gedoopt. Er wordt daarbij rekening gehouden met de corona-maatregelen. Op dit moment is het zo dat na aanmelding voor een doop de pastor/doopheer contact met de ouders opneemt over doopdatum en voorbereiding. Met meerdere ouderparen gezamenlijk voorbereiden en gezamenlijk dopen is in verband met de corona-maatregelen momenteel niet mogelijk.

Doopweekend

• in overleg met pastor

Voorbereidingsavond

• in overleg met pastor

De dooplocaties worden tijdens de voorbereiding vastgesteld aan de hand van de aanmeldingen. U meldt zich dus voor een doopweekend. De doopkerk en de dooptijd worden later vastgesteld.

De doopplechtigheid vindt veelal plaats op zondag aansluitend aan de weekendviering of op zaterdag voorafgaand aan de weekendviering.

De doopvieringen zijn in principe gezamenlijke doopvieringen, wat wil zeggen dat twee kinderen tijdens dezelfde viering gedoopt zullen worden. Er kan – in overleg met de voorganger – ook gedoopt worden tijdens de weekendviering. De ouders doen dan wel mee in de reguliere voorbereiding.

Aanmelden

Aanmelden voor het doopsel kan via het centraal secretariaat. U kunt zich aanmelden via het e-mailadres dopen@parochiegabriel.nl. Voor het aanmelden kunt u bijgaand formulier pdf of formulier word invullen en insturen. U kunt het centraal secretariaat ook bellen: elke werkdag ‘s morgens van 09.00 uur tot 12.00 uur op nummer 0316-22 10 21.

Voorbereiding

Aan de viering gaat een voorbereidingsavond vooraf samen met andere ouders die hun kind laten dopen. Bij de aanmelding zijn de data van de voorbereiding bekend (zie hierboven in het rooster). U krijgt er een week voor de avond nog een uitnodiging voor. De voorbereidingsavond vinden plaats in het parochiecentrum of de kerk in Didam.

Deze voorbereiding wordt verzorgd door de Doopwerkgroep, in samenspraak met de pastor die zal voorgaan in de doopviering. Van de ouders wordt verwacht dat ze beiden de voorbereidingsavond aanwezig zijn. De doopwerkgroep begeleidt de gesprekken. We praten met elkaar over ouderschap en geloven. Wat betekent dat voor elk van jullie, wat betekent dat voor de kerk? Verder wordt de viering doorgesproken en het boekje voorbereid. De ouders van de dopelingen maken het boekje zelf.

Worden er voorwaarden gesteld?

We verwachten dat u deelneemt aan de gehele voorbereiding. Bij verhindering op een van de data wordt een afspraak gemaakt voor een nieuwe doopdatum en voorbereidingsavonden. Verder gaan we er vanuit dat u als ouder(s) met uw gezin ingeschreven staat in de parochie en bijdraagt aan de Kerkbalans.

Wat kost een doop?

U kunt de kosten vinden in het overzicht kerkdiensttarieven. U ontvangt hiervoor een rekening. Daarnaast zijn er de kosten voor het boekje.

Mogelijk ook interessant voor u:
wo 14

‘s-Heerenberg