praktische informatie Ziekenzalving

Voor wie is de ziekenzalving?

Voor veel mensen hoorde de ziekenzalving vroeger bij het sterven. Men sprak en spreekt nog vaak van de ‘laatste sacramenten’ Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw (Tweede Vaticaans Concilie) heeft dit sacrament weer haar oorspronkelijke bedoeling teruggekregen.

Het toedienen is niet meer beperkt tot het moment waarop iemand stervende is. Het wordt nu ook toegediend aan mensen die ziek of oud zijn. Bijvoorbeeld als iemand zijn krachten voelt verminderen en de steun van God bij deze situatie wil vragen. De ziekenzalving is dus bedoeld voor mensen die steun en kracht zoeken op moeilijke momenten in hun leven. Alleen priesters mogen de ziekenzalving toedienen.

Ziekenzegen

Diakens en pastoraal werk(st)ers mogen voorgaan in dit ritueel.

Hoe kan ik de ziekenzalving ontvangen?

Wanneer mensen tijdig contact opnemen met één van de pastores, kan in overleg het moment vastgesteld worden. Wanneer pas op het allerlaatste moment contact gezocht wordt, kan het soms lastig zijn om op tijd een priester te vinden.

Wanneer bel ik het noodnummer?

Wanneer u onverhoopt in de situatie komt dat het sterven plotseling heel dichtbij is en u via de ‘gewone’ nummers geen contact krijgt met een van de pastores, kunt u het noodnummer 06 – 55 75 59 57 bellen. Degene die wacht heeft, zal u naar beste vermogen helpen.

Zijn er kosten verbonden aan de ziekenzalving?

Aan het Sacrament van de Zieken of de ziekenzegen zijn geen kosten verbonden.

Mogelijk ook interessant voor u:
di 11

Beek Vervalt.

11 augustus - 09:00
wo 12

‘s-Heerenberg Vervalt.

12 augustus - 19:00
do 13

13 augustus - 09:00
vr 14

Wehl Vervalt.

14 augustus - 09:30