Opbouw van het kerkelijk jaar en de liturgische kleuren

Het Kerkelijk jaar

Het kerkelijk jaar begint op de eerste zondag van de Advent. en eindigt met het Hoogfeest van Christus Koning (de laatste zondag voor de Advent)

Het kerkelijk jaar wordt bepaald door de feesten:

Kerstmis

Kersttijd

Veertigdagentijd met daarin de Goede Week

Pasen

Paastijd met daarin Hemelvaart

Pinksteren

Kerstmis staat vast op 25 decemberd De datum voor Advent is daarvan afgeleid, te weten vier zondagen voor 25 december.

Pasen wordt gevierd op de dag dat de eerste volle maan na het begin van de lente is. Zes weken voor Pasen start de Veertigdagentijd met Aswoensdag.

Pinkesteren is vijftig dagen na Pasen. Deze dagen noemen we de Paastijd. In deze periode valt Hemelvaart op de veertigste dag na Pasen

De weken tussen deze belangrijke dagen worden 'de tijden door het jaar" genoemd.

De indeling van het kerkelijk jaar vindt je ook terug in de liturgische kleuren en het lezingenrooster voor de liturgie.

Liturgische kleuren

Het directonrium (kerkelijk boek met richtlijnen voor de liturgie) verteld welke kleur er op welke dag gedragen moet worden.

Paars is voor Advent en de Veertigdagentijd.

Wit is voor in de Paastijd en op andere kerkelijke hoogtijfeesten.

Groen is voor de tijd door het jaar.

Rood is voor Pinksteren

Roze is voor 'halfweg'. Halfweg de Veertigdagentijd en halfweg de Advent op zondag. In de praktijk zie je vaak wordt er paars wordt gedragen.

De liturgische kleur zie je terug in de kleding van de voorgangers en in de voorhangels van het altaar en de lezenaar.