Jongerengroep KJ-Actief

Ontstaan KJ-actief

In 2005 is de groep ontstaan nadat een groep jongeren naar de Wereldjongerendagen in Keulen is geweest. Hierna is de groep eens in de zes weken bij elkaar blijven komen in de pastorie van Nieuw-Dijk. De groep wordt geestelijk begeleid door Pastor Aarsen.

Thema’s die we in de afgelopen jaren hebben behandeld zijn onder andere: vasten, bidden, Franciscus, Heilige Geest en geluk. Naast het bespreken van thema’s ondernemen we veel andere activiteiten, zoals een barbecue, het organiseren van een brunch in de parochie, een fietstocht en het deelnemen aan activiteiten van het Aartsbisdom Utrecht. Ieder jaar vieren we samen met de groep Sinterklaas en gaan we naar de Stille Omgang in Amsterdam.

Wereldjongerendagen

Om de twee of drie jaar zijn de Wereldjongerendagen. Zo zijn we naar Keulen (2005), Sydney (2008), Madrid (2011), Rio de Janeiro (2013) en Krakau (2016) geweest.

Afgelopen zomer waren de Wereldjongerendagen in Polen, in de stad Krakau. Hier zijn we samen met 20 jongeren en twee twee priesters uit de Achterhoek naartoe gegaan. Eén van de deelnemers, Willem Bles, heeft een verslag geschreven over zijn belevenissen tijdens de Wereldjongerendagen in Krakau:

Vlaggen, volksliederen en vergezichten: Wereldjongerendagen 2016 in Krakau!

Velen onder ons, ook de Katholieken denken bij de kreet Jongerendagen: “Oh, dat is toch van de EO?”. Om vervolgens uitgelegd te krijgen dat het toch echt het grote Katholieke evenement is waar miljoenen jongeren op af komen om inspiratie en verdieping in hun geloof te zoeken. En niet te vergeten de rol van de Paus als grote inspirator met de populariteit van een popster. Het door hem in leven geroepen thema van deze dagen was: “Zalig de barmhartigen, want zij zullen barmhartigheid ondervinden. “

Het thema van deze dagen is op zichzelf al best veelomvattend. Wat is barmhartigheid nu? Het komt er op neer dat je de noden van anderen herkent en probeert hier een bijdrage aan te leveren. Het gaat erom dat de liefde de boventoon voert waardoor de mens weer in zijn menselijke waarde wordt hersteld.

De reis begon met een kennismakingsweekend met jongeren uit de vier parochies Gabriël, Maria-Laurentius – Verrijzenisparochie, St. Eusebius en de H. Paus Johannes XXIII. Daar maakten we reeds kennis met het begrip barmhartigheid en leerden we elkaar kennen. We kwamen van best wel verschillende regio’s van het land, maar konden het al vrij snel met elkaar vinden.

Eind juli begonnen we dan echt aan onze reis. Niet naar Krakau maar eerst voor twee dagen naar Münster. Door goede contacten hadden we de gelegenheid hier twee dagen te verblijven in het seminarie van het bisdom Münster. Een enorm gebouw met honderden kamers dat nog echt de sfeer van een seminarie uitademt. Na een boeiende en gezellige tijd met elkaar vertrokken we naar Krakau voor het echte werk.

Na een slopende reis met veel Hollandse hits en gezelligheid kwamen we aan in een buitenwijk van Krakau. We sliepen in een schoolgebouw met tweehonderd Nederlandse jongeren. Vanuit hier vertrokken we iedere ochtend naar de Catechese met aansluitend de Eucharistieviering. Een aantal Nederlandse bisschoppen verzorgden boeiende lezingen, achtereenvolgens Mgr. Hendriks, Mutsaerts en Van den Ende.

Naast deze catecheses en vieringen waren er ook bijeenkomsten voor alle WJD’ers die van over de hele wereld waren gekomen. Zo was er een pelgrimage vanuit een kerk met relieken van Johannes Paulus ll, dé nationale trots in Polen. Niet alleen de Polen zijn een trots volk, het Italiaanse en Franse volkslied ken je ook uit je hoofd na deze dagen. De openingsviering vond op dinsdag plaats, de verwelkoming van de paus op donderdag en de kruisweg op vrijdag.

Het hoogtepunt van de WJD was de pelgrimage van zo’n 10 kilometer naar Campus Misericordiae, een groot veld buiten Krakau, waar ‘s zaterdags de wake was en ‘s zondags de afsluitende mis. Bijna 3 miljoen mensen waren daar samen om samen te bidden en te zingen. Het meest mooie aspect aan dit alles was de gezamenlijke sfeer die letterlijk en figuurlijk over alle grenzen heen ging. Op zaterdagavond kreeg iedereen een kaars in zijn hand, luisterend naar de paus met miljoenen lichten! Men wisselde gesprekken en kleine geschenken uit en we waren allemaal verbijsterd over de samenhang in het geloof dat je normaal zelden zo massaal ervaart.

De jongerendagen bleken wel zo’n speciale ervaring. Iedereen vierde mee en was vriendelijk tegen elkaar, we zetten ons allemaal in voor iets gezamenlijks, het geloof! We hebben de barmhartigheid op iedere straathoek mogen ervaren door de gastvrije Poolse bevolking en de vele verhalen en geschenken van jongeren uit de rest van de wereld. Uit het niets dansten we met verschillende landen hand in hand! Samen slapen met drie miljoen jongeren op een veld na een overweldigende preek van de paus, de kerk blijkt relevant!

Willem Bles

De Achterhoekers in Krakau

Bekijk ook het fotoalbum van de WJD in Krakau.

Contact

Ben jij een jongere of kent u jongeren tussen de 15 en 30 jaar die geïnteresseerd zijn? Of heb je nog vragen?  Dan kun je mailen naar kj.actief@parochiegabriel.nl