Nieuws

Filteren op gemeenschap:


Nieuws

boodschap kardinaal Eijk voor Veertigdagentijd

Kardinaal Eijk heeft een Vastenboodschap gepubliceerd ten behoeve van de Veertigdagentijd. In zijn brief wijst kardinaal Eijk erop dat “juist de verstilde Veertigdagentijd ons kan helpen de rijkdom van het gebedsleven te (her)ontdekken.” De tekst is gestuurd naar de parochiebesturen en de leden van de pastorale teams, met het verzoek deze zo breed mogelijk binnen de parochies te verspreiden.

 

Onze band met Christus staat tegenwoordig onder grote druk, schrijft kardinaal Eijk in zijn Vastenbrief getiteld ‘De ongemakkelijke Waarheid’. “Toch blijft Christus ook in deze moeilijke omstandigheden steeds een beroep op ons doen. Hij laat ons niet met rust. Christus is de ongemakkelijke Waarheid, die onze zogenaamde zekerheden bevraagt. Hij daagt ons voortdurend uit om niet de puur menselijke maat te hanteren, maar Zijn voorbeeld na te volgen,” aldus de aartsbisschop van Utrecht.

 
“In de Evangelies komen we herhaaldelijk passages tegen waarin Christus de lat anders en vaak hoger legt dan men tot dan toe gewend was,” zo vervolgt kardinaal Eijk. “Maar Hij geeft ook de kracht om in Zijn voetsporen te treden. Sterker nog: Hij is die kracht in eigen Persoon. Daarom moeten we onszelf opzij durven zetten waardoor Jezus in ons een steeds grotere ruimte en vrijheid kan vinden om in ons innerlijk aanwezig en werkzaam te zijn.”

 

Mede aan de hand van uitspraken van paus Franciscus, paus Benedictus XVI en Moeder Teresa bespreekt kardinaal Eijk diverse aspecten van het gebedsleven, zoals de dialoog en de stilte – comfortabele stilte zoals die tussen goede vrienden bestaat – maar ook periodes waarin het gebed vruchteloos schijnt. Kardinaal Eijk: “De Veertigdagentijd is bij uitstek geschikt om ons ‘voor God vrij te maken’, elke dag de binnenkamer van ons innerlijk leven te zoeken om ons gebedsleven (weer) vrucht te laten dragen tot ver na de Vastentijd.”

 

Lees hier de gehele Vastenboodschap van Kardinaal Eijk: https://www.aartsbisdom.nl/…/2019-03-06-Vastenbrief-2019-ka…

Geplaatst op 11-03-2019